10.6.2024 08:18
EsJt Luistelukoulu (syyskausi)

TERVETULOA ESPOON JÄÄTAITUREIDEN LUISTELUKOULUUN!

Espoon Jäätaiturit on menestyvä taitoluisteluseura, joka tunnetaan taitavista luistelijoista, upeista kevätnäytöksistä sekä iloisesta luistelukoulusta! Tavoitteenamme on tarjota unohtumattomia elämyksiä luistelun parissa niin harrastajille kuin kilpailijoillekin. 

Jäätaitureiden luistelukoulussa harjoitellaan luistelun perusasioita omassa turvallisessa ryhmässä osaavan ohjaajan opastuksella. Ryhmässä harjoittelu kehittää lapsen sosiaalisia taitoja ja jokainen opittu liike on uusi riemun aihe. Kerran opitusta luistelutaidosta on iloa ja hyötyä koko elämäksi! Tähän olemme koonneet tärkeitä luistelukouluun liittyviä asioita. 

LUISTIMET 

Luistelijan tärkeimmät varusteet ovat hyvät luistimet ja teroitetut terät. Luistelukokemus on mielekäs ja uusien taitojen oppiminen helpottuu, kun luistimet ovat tukevat ja turvalliset. Luisteluharrastuksen alkuun pääsee tavallisilla kaunoluistimilla, hokkareilla tai ensiluistimilla, kunhan ne vain ovat riittävän tukevat. Luistimen tulee istua jalkaan hyvin ja olla sopivan kokoinen sekä leveys- että pituussuunnassa. Luistimien pitää tukea nilkkaa ja niiden on pysyttävä suorassa luistimen ollessa jalassa. Luistelu on hankalaa ja rasittaa jalkoja, jos jalat ovat “lintassa”. Hyvän luistimen varren tunnistaa siitä, että luistimilla pystyy seisomaan yhdellä jalalla nilkan pysyessä suorassa. Liika kasvuvara luistimessa haittaa oppimista ja tekee lapsen olon epävarmaksi jäällä.

Hyväkuntoisia käytettyjä luistimia on usein myynnissä̈ Facebookin Taitoluistelutori –ryhmässä sekä taitoluisteluliikkeissä (esim. Lucky Skate, Skate Shop ja Skate Marketing). Taitoluistelun erikoisliikkeet myyvät taitoluistimia niin uusina kuin käytettyinä. Luistelukoululaisille sopivissa taitoluistinmalleissa on terä kiinnitetty valmiiksi kenkään. Uusia taitoluistimia myydään myös tavallisissa urheiluliikkeissä. Uutena oikea taitoluistin maksaa tavallista kaunoluistinta enemmän, mutta sillä on myös paljon parempi jälleenmyyntiarvo. Taitoluistin merkkejä ovat Riedell, Risport, Wifa, Graf, Edea ja Jackson. 

Luistimien tulee aina olla sopivan kokoiset! Liian suurissa luistimissa jalat liikkuvat ja saattavat kipeytyä.

Luistinta ostaessa on tärkeää huomioida, että

  • luistin on sopivan kokoinen - luistin ei saa puristaa, mutta kasvuvaraakaan ei saisi liikaa olla
  • luistimen varsi on tukeva, eikä lapsen nilkka pääse taittumaan luistimella seisottaessa
  • luistimen terissä on ura, sillä sisä- ja ulkokaaren käyttö ovat luistelussa oleellisia asioita
  • luistimen terissä on piikki, sillä siihen tottuminen heti alusta asti tekee tulevien temppujen harjoittelusta helpompaa

Nauhat kiristetään tiukalle nilkan alaosasta, ylhäällä saa olla hieman löysempänä. Nauhojen päät nyöritetään niin että ne eivät roiku. Muista, että aina jään ulkopuolella liikuttaessa tulee käyttää teräsuojia! Luistelutunnin jälkeen terät olisi hyvä kuivata, etteivät ne ruostuisi. 

Taitoluistimia teroittaa mm. Prosharp Kavallinmäessä ja Tapiolan harjoitusjäähallissa, Skate Shop Malmilla, Lucky Skate Paloheinässä sekä jalkinekorjaamo M. Karttunen Töölössä. Hokkariteroitus pilaa taitoluistimen, joten vie taitoluistimet teroitettavaksi niiden teroituksen taitavalle ammattilaiselle! 

PUKEUTUMINEN 

Luisteluasun on oltava joustava ja lämmin. Alusasuksi sopivat sukkahousut ja puuvillainen T-paita tai poolo, tarvittaessa väliin villahousut ja päällimmäiseksi verryttelyasu. Toppavaatteet ovat kankeat ja haittaavat liikkumista. Ulkoleikeissä̈ käytettyjä̈ vaatteita ei saa laittaa päälle suoraan jäälle! Niistä̈ tippuu hiekkaa, joka tylsyttää̈ luistimia ja aiheuttaa vaaratilanteita. Riittävän paksut sormikkaat käsiin ja päähän pipo tai panta, ja kypärä̈! 

NIMILAPUT 

Luistelijat saavat nimilapun, jota tulee pitää̈ mukana luistelukoulussa. Suosittelemme, että̈ lisäätte vanhemman puhelinnumeron muovitaskun sisälle jos luistelukoulun ohjaajalla tarvetta soittaa vanhemmalle luistelukoulun aikana, niin numero on helposti saatavilla. Lisäksi luistelijat saavat värinauhat mitkä laitetaan oikean luistimen varpaiden kohdalle nauhoihin. 

LUISTELURYHMÄT 

Luistelukoulussa opitaan luistelun perustaidot. Ensimmäisten luistelukoulutuntien aikana valmentajat jakavat luistelijat iän ja taitojen perusteella ryhmiin. Alle kouluikäisten luistelukoulu ryhmiä̈ kutsutaan Tenaviksi. 

Omaa edistymistään voi seurata taitodiplomien avulla 2 kertaa vuodessa. Taitodiplomitasoja on 8, joista nro 1 on helpoin. Suorituksen jälkeen jokainen lapsi saa aina diplomin, jossa liikkeet on arvioitu tarroilla, joita voi saada 1-3 kpl jokaisesta liikkeestä̈. Valmentaja arvioi jokaisella suorituskerralla sopivan tason luistelijalle. Samaa tasoa tehdään välillä useampaan kertaan, jotta omien taitojen kehittymisen näkee selvästi. Luistelun opettelu vaatii paljon toistoja ja pitkäjänteisyyttä. Kaikki kehittyvät omaan tahtiinsa. 

Luistelukoulusta on mahdollista edetä kehitysryhmien kautta yksin- ja muodostelmaluistelun kilparyhmiin tai jatkaa kouluikäisten harrastusryhmiin. Kehitysryhmiin valmentajat valitsevat luistelijat. Tästä tulee myöhemmin lisää infoa. 

OHJAAJAT 

Luistelukouluohjaajat ovat saaneet koulutuksensa Suomen Taitoluisteluliiton järjestämillä ohjaajakursseilla sekä Etelä-Suomen Liikunnan ja Urheilun vetämässä valmentajakoulutuksessa. Kaikilla ohjaajilla on myös takanaan oma kilpaluistelu ura yksin- tai muodostelmaluistelussa. Ohjaajat ovat harjoituksissa lapsia varten, joten annetaan heille työrauha tuntien aikana. Luistelukouluvastaavana toimii Siiri Turunen.

JÄÄHALLIETIKETTI

Paikalle kannattaa tulla hyvissä ajoin, mutta enintään n. 15 minuuttia ennen tuntia. Luistelukoululaisille on aina varattu yksi pukuhuone, joka lukee jäähallin aulan monitorissa. Käytämme vain luistelukoululaisille varattua koppia, vaikka joku toinen pukuhuone näyttäisikin sillä hetkellä houkuttelevan tyhjältä. Luistelijoiden määrästä johtuen pukuhuoneet saattavat ruuhkautua, joten omista varusteista kannattaa huolehtia hyvin. Seura ei vastaa luistelukoulun aikana kadonneista tai vaurioituneista tavaroista.

Ohjaajat hakevat luistelijat pukukopeista ja avustavat lapsia jäälle menossa. Vanhemmat ovat tervetulleita seuraamaan luistelukoulun toimintaa ja paikka vanhemmille seurata harjoituksia on jäähallin katsomo tai kahvio. Vanhemmat eivät tule jäälle tai jäänlaidalle. 

Huomioithan, että jos lapsella on mitään sairauden oireita, ei luistelukouluun voi tulla.

TIEDOTUS 

Luistelukoulun tiedostus tapahtuu sähköpostitse ja myClubin välityksellä. MyClubissa julkaistaan ajankohtaisia tiedotteita, joten myClubia tulee seurata aktiivisesti. Suosittelemme lataamaan älypuhelimeen myClub-sovelluksen. Luistelukoulua koskevat mahdolliset harjoitusaikapoikkeukset ilmoitetaan myös sähköpostitse, joten pidäthän yhteystiedot ajan tasalla. 

Luistelukoulua koskevia kysymyksiä voi esittää sähköpostitse (luistelukoulu@espoonjaataiturit.fi). Tavoitat meidät myös puhelimitse arkisin klo 9-15 välillä (p. 040-9343037), ja jos emme heti vastaa, niin soita uudelleen tai laita sähköpostia. Luistelukoulun vastuuvalmentajana toimii Siiri Turunen, siiri.turunen@espoonjaataiturit.fi.

LUISTELUPASSI JA VAKUUTUS

Luistelukoululaisille, joiden henkilötunnus on ilmoitettu seuralle ilmoittautumisen yhteydessä, hankitaan Suomen Taitoluisteluliiton luistelukoulupassi, joka on voimassa syksy- ja kevätkauden. Luistelukoulupassi sisältää vakuutuksen. Vakuutus on voimassa 1-2 kertaa viikossa harjoittelevilla luistelukoululaisilla. Mikäli harjoituksia on useampi viikossa, tulee näiden luistelijoiden hankkia itse Suomen Taitoluisteluliiton harjoituspassi joko vakuutuksella tai ilman. Huom! Aikuinen + lapsi -ryhmässä aikuisella tulee olla oma vakuutus.

Luistelukoulupassi on pakollinen ja siitä peritään liiton ilmoittama erillinen maksu. Seura ostaa luistelukoulupassin, kun luistelukoululaisen passimaksu ja jäsenmaksu on maksettu. Vakuutus ei siis ole voimassa ennen ko. maksuja ja vakuutusyhtiön käsittelyä. Passi- ja jäsenmaksua ei palauteta.

Tutustu toimintaohjeisiin tapaturman sattuessa täältä. Vakuutuksen numero on 06-21826. Korvauksia haettaessa luistelukoulun edustaja vahvistaa korvaushakemukseen, että tapaturma on sattunut vakuutuksen korvauspiiriin kuuluvissa olosuhteissa. Pohjolan edustaja ottaa yhteyttä Taitoluisteluliittoon ja varmistaa, että korvausta hakeva henkilö löytyy liiton luistelukouluvakuutuslistalta.

Lisätietoja passeista
Lisätietoja korvaushakemuksesta

POISSAOLOT

Poissaoloja ei tarvitse erikseen ilmoittaa. Mikäli luistelukoulutunnilta joutuu olemaan pois, ei valitettavasti tuntia ole mahdollista korvata toisella tunnilla.

Harjoitusaikatauluun saattaa tulla muutoksia jääkiekkoturnausten yms. tapahtumien vuoksi. Seura ei ole velvollinen järjestämään korvaustunteja niille harjoituksille, jotka on peruttu seurasta riippumattomista syistä.